Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HRSE Gyermektábor 2012

Képes beszámoló
HRSE Gyermektábor 2012


A „Fiatalok felkészítése a rendészeti pályára” programunk keretében idén a nagy sikerű HRSE Rendészeti Gyermeknap és az Iskola program után egyesületünk 2012. július 30. és augusztus 03. között rendezte meg a hagyományteremtőnek szánt gyermektáborát, melyet szintén rendkívüli élményekkel és igazán jó érzésekkel zártunk.

278606_10151947215290332_1521020028_o.jpg

Ezen legújabb eseményünk kihirdetését követő pár napon belül már be is telt minden rendelkezésre álló jelentkezési helyünk, hiszen az elvárásainkat és reményeinket is magasan túlszárnyalta az érdeklődők száma. Végül 34 fő gyermekkel és 12 fő szervezővel vált valóra egyesületünk legújabb elképzelése.

A tábor lakói részére színes és változatos napokat sikerült megszervezni az egész hét folyamán, a gyermekek kivehették részüket mind a sport, kézügyesség és szellemi tevékenységek terén egyaránt.

dscf6535.jpg

A hétfői napon rövid ismerkedést követően mindenki részére egy névkitűző és egy HRSE baseball sapka került kiosztásra, hogy az összetartást és összetartozást ne csak viselkedésünkben, hanem megjelenésünkben is maradéktalanul élvezhessük és a külvilággal is érzékeltessük.

A rövid köszöntő és apró ajándékok kiosztása után első élményként lehetőségünk adódott megtekinteni a Debreceni Rendőrkapitányság Biztosítási és Szakszolgálati Alosztály dolgozói által irányított izgalmas kutyás bemutatót. Ezt követően még a délelőtt folyamán a HBM RFK Bűnmegelőzési Osztály munkatársai is gondoskodtak a felhőtlen időtöltésről játékos vetélkedők formájában.

img_4617.jpg

A délutáni órákban egy könnyű séta keretein belül frissítő fagylaltra invitáltuk meg a gyermekeket, mely után a Hortobágy Akció Osztály lepte meg őket egy igazán élvezetes bemutatóval, akiknek az előadásuk végeztével pedig még a fegyvereiket és felszereléseiket is lehetőség adódott kipróbálni.

A tábor második napján a fő szerep az együttműködő partnerünk, a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoporté volt. A veszélyhelyzetek kezeléséről, mentők értesítésének menetéről, a sebesültek ellátásáról szóló érdekfeszítő oktatás után a gyermekek egymáson gyakorolhatták az elméletben elsajátított technikákat és teendőket, ezen túlmenően még elsősegélynyújtó oktatásban is részesültek, ennek keretén belül többek között a sérültmozgatás, vérzéscsillapítás és újraélesztés alaptechnikáinak kivitelezésében is elmerülhettek.

img_4695.jpg

A nap csúcspontját képezte az alpin technikák bemutatása, az igazán bátrak számára pedig lehetőség adódott az ereszkedés élményének átélésére, mely esemény szintén nagy sikert aratott köreinkben. Később a DEKOM keresőkutyái bizonyították tehetségüket, megmutatták nekünk, hogy az általunk elbújtatott kis táborlakókat milyen gyorsan találják meg.

A nap hátralévő részét vetélkedők és sorversenyek forgatagába csöppenve tölthették el a fiatalok. Aki mindezek után még érzett rendelkezett elég energiával, az a délután fellépő X-TREM MOVEMENTS BREAK SCHOOL előadását nemcsak végig csodálhatta, de aktívan részt is vehetett táncukban, átélve a zene lüktető ritmusát.

dscf6187.jpg

A szerdai napunk ismét lendületesen indult a zene és tánc bűvöletében, a Lesz-Dance Tánc- és Sportegyesület mozgatta meg az egész társaságot reggeli Zumba táncával. Az élénkítő kezdés után az egész nap a dinamikusság és fáradhatatlanság jegyében telt. Hiszen a Csodakutya Alapítvány terápiás kutyái által bemutatott lenyűgöző trükkökön túl - melyek levezetését a vállalkozó szelleműek és igazán bátrak maguk is kipróbálhatták – sor- és légpuskaversenyt szerveztünk, továbbá adott volt a póni lovaglás, teniszezés, trambulin, pingpong, és egyéb labdajátékok végtelen sora. Aki nem tudott volna választani a bőség zavarában, annak lehetősége volt az alkotóműhellyé varázsolt tanteremben festeni, hajtogatni, rajzolni vagy akár gyöngyöt fűzni is.

Csütörtöki napunkon sem maradhatott el a kutyás program. A Sansz Alapítvány kutyái látogattak el és mutattak be egy szintén terápiás jellegű műsort. Ezen programoknak köszönhetően a legzárkózottabb gyermek is sokkal könnyedebben nyitott szervezőink és segítőink, de legfőképpen a többi gyermek felé. Később a HBM RFK Baleset-megelőzési és Vizsgálati Alosztály munkatársai kerékpáros ügyességi vetélkedőt szerveztek, mellyel párhuzamosan egy baleset-megelőzési oktatás is folyt. Csemetéink felváltva vehettek részt a két frappáns időtöltésen nagyon sok ajándékkal lettek gazdagabbak. A délutánt ismételten a kreativitásnak szenteltük, a délutánt arra szántuk, hogy a kis ifjoncok szeretteik részére saját kezűleg készíthessék el apróságaikat, melyet az utolsó napon nagy örömmel át is adhattak, a nap zárásaként pedig a lélegzetelállító motoros bemutatón varázsolódhattunk el.

img_4690.jpg

Az utolsó napunkon ismét kimozdultunk megszokott táborhelyünkről, az Airport Debrecen főbejárata felé vettük az irányt, ahol Szentesi Bálint r. százados Úr, a Nyírábrányi Határrendészeti Kirendeltség parancsnoka fogadott minket, és a repülőtér kulisszatitkaiba vezette be a gyereksereget. Az utasszállító fel- és leszállásának közvetlen szemrevételezése, majd a tűzoltók és robbanószer kereső kutyák döbbenetes műsorszáma után a fiatalok a visszafelé vezető útjukon lélekben már a Ki-Mit-Tud Versenyére készültek, mely talán a legnagyobb sikert aratta az egész héten. Minden fellépő gyermek bemutathatta egyedi és utánozhatatlan tudását, melyet a zsűri tagok értékeltek és bőségesen jutalmaztak. Azonban még ezt megelőzően került sor az egész hét folyamán értékelt és összesített sportvetélkedő eredményhirdetésére. A verseny nagyon szoros volt, mindenki gyönyörű eredményt ért el, így senki sem tért haza élmények és ajándékok nélkül.

dscf6891.jpg

A műsorok között eltelt szabadidőt minden nap egy kis pihenésre szántuk, melynek eltöltésére a tanteremben volt lehetőség. A kivetítő segítségével folyamatosan mesék vetítésével kapcsolódhattak ki a gyermekek, miközben minden reggel és délután elfogyasztották tízóraijukat és uzsonnáikat, melyeket szervezőink lelkesen készítettek és osztogattak. A tábor több napján ráadásként egyesületünk még el nem híresült, de annál inkább szórakoztató zenei előadói is bemutatkozhattak. Udvarhelyi Judit RKC I. Kettlebell instruktor gitáros zenés előadásával, Andrásik Kata egyedi hangzású citera előadásával, Dr. Petrényi László pedig ütemes dobelőadásával kápráztatta el közönségét.

dscf6897.jpg

A sokoldalú és rostokban gazdag, egészséges étkeztetésünkhöz a hét minden napján a Hüse Vendéglő biztosította az ebédet. A vendéglő vezetőihez, Hűse Istvánhoz és nejéhez, Évához is oly közel kerültek a gyerekek, hogy a hét elején rajzpályázatot hirdettek, aki lerajzolta a vendéglőt, részt vehetett a pályázaton, melyen az első három helyezett díjazásban részesült. A pályázat során nagyon sok különleges és egyedi rajz született.
A tábor sikeres lebonyolításához és a gyermekek örömteli élményeihez nagymértékben hozzá járult önkéntes szervezőink áldozatos munkája, akik szabadságukból áldozva lelkesen vettek részt a hasznosan eltöltött kikapcsolódást, felszabadító mozgást és játékos tanulást is kínáló gyermekprogramon.

 

dscf6170.jpg